BEN SAUNDERS

DEZE POOLREIZIGER DAAGT ZICHZELF UIT ONDER DE ALLERZWAARSTE OMSTANDIGHEDEN OP AARDE EN WORDT GEÏNSPIREERD DOOR VOORBEELDEN VAN HELDEN UIT HET VERLEDEN

Ben Saunders is een pionierende Britse poolonderzoeker, schrijver en spreker. In 2004, onder condities die volgens NASA "De slechtste waren sinds mensenheugenis", werd hij één van de drie mensen, en met 26 jaar de jongste ooit, die solo naar de Noordpool skiede.

Ben Saunders onder sneeuwcondities

In 2014 zette Saunders, samen met Tarka L'Herpiniere, het wereldrecord voor de langste poolreis op mensenkracht in de geschiedenis. Daarbij werd een bijna 3.000 kilometer lange voettocht heen en terug naar de Zuidpool in de voetsporen van Captain's Scott laatste reis afgelegd.

Saunders en L'Herpiniere trokken ieder te voet een slee van 200 kg over een afstand die gelijkstaat aan zo'n 69 marathons, bij temperaturen die daalden tot wel -46°C.

"Er waren momenten tijdens deze tocht dat het kantje boord was, bij de intense kou, wind en hoogte van het poolplateau, verzwakt door halve rantsoenen en dichter bij het randje van overleven dan ik ooit had voorzien bij het plannen van deze expeditie", vertelde hij.

"Tarka en ik voelen een combinatie van bewondering en diep respect voor het doorzettingsvermogen, de vastberadenheid en de geestkracht van Captain Scott en zijn team, zo'n honderd jaar geleden."

Om te trainen reist Saunders in zijn Land Rover Discovery naar zware, ontoegankelijke gebieden - maar gebruikt zijn auto ook om naar lezingen en gala-evenementen te gaan. "Deze auto is voor mij een belangrijk stuk gereedschap", vertelt hij. "Praktisch en functioneel, zonder spartaans en kaal te zijn."

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070

De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving. Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.