BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

LAND ROVER ONTWIKKELT BAANBREKENDE TECHNOLOGIE

16 APRIL 2014

  • Discovery Vision Concept presenteert voorbeelden van toekomstige technologieën
  • Nog grotere onroad- en offroad-capaciteiten voor toekomstige Land Rovers
  • Volgende generatie van Terrain Response maakt gebruik van infrarood laserscanning om terreinverloop te scannen en van Wade Aid om waterdiepte te meten
  • Rijden met afstandsbediening – de bestuurder bedient de auto van buitenaf
  • Human Machine Interface (HMI) omvat spraak- en gebaarbediening (Gesture Control)
  • Doorzichtige motorkap verbetert offroad-zicht in Land Rovers en rijden met hoge snelheid in Jaguars

Land Rover presenteert op de New York International Auto Show verschillende voorbeelden van vooruitstrevende technologieën die rijden op de weg en in het terrein nog beter, gemakkelijker en veiliger zullen maken. Technologieën variëren van afstandbediend rijden, scannen van wegdek en offroad-terrein met infrarood laserscanning, Gesture Control gebaarbediening en uitgebreide spraakbediening, extra connectivity via Smart Glass en semi-autonoom onroad- en offroad-rijden.


DVC_Laser_Referencing_Digit

“De auto van de toekomst wordt nog capabeler, schoner, intelligenter, begeerlijker en meer connected”, voorspelt Dr Wolfgang Epple, Director of Research and Technology, Jaguar Land Rover. “Dit zijn de vijf hoofdthema’s van ons advanced research bij Jaguar Land Rover. In de Discovery Vision Concept tonen wij visionaire technologieën. Enkele hiervan hebben reëel potentieel, terwijl andere nog concepten zijn.”

Voor Land Rover ligt de prioriteit bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën die de toonaangevende omvang van capaciteiten van de modellen nog verder vergroten. Verder werkt Jaguar Land Rover aan autonome auto’s die zelf kunnen rijden op bijvoorbeeld saaie trajecten. Wanneer de bestuurder zelf van de rijbeleving wil genieten, zorgen nieuwe systemen voor nog meer rijplezier. Epple: “Een intelligentere auto moet geen afbreuk doen aan rijplezier – hij moet juist de beleving van de bestuurder versterken, on- en offroad. Een Jaguar Land Rover Intelligent Vehicle zal realiteit worden binnen de komende tien jaar.”

Volgende generatie Terrain Response voorspelt offroad-condities en waterdiepte

De volgende generatie van Terrain Response zou kunnen worden uitgebreid met Terrain Scanning, dat werkt met infrarood-lasers in de mistlampen van de Discovery Vision Concept om de grond voor de auto te scannen. Op basis hiervan kan de reactie van de auto worden voorspeld, zodat automatisch de juiste (tractie)systemen worden ingeschakeld voor optimale prestaties. Ook kan een 3D-kaart van het terrein in het instrumentenpaneel worden getoond. Met Wade Aid kan Land Rover’s huidige Wade Sensing-systeem worden uitgebreid met een lasergestuurde functie die de diepte van het water al bepaalt voordat de auto aan de doorwading begint en de bestuurder dus eerder weet of een manoeuvre haalbaar is.

Rijden via afstandsbediening

Nieuwe systemen voor offroad-rijden zijn bijvoorbeeld de All-Terrain Progress Control, dat semi-autonoom offroad-rijden met lage snelheid mogelijk maakt. Het is een all-terrain cruise control voor lage snelheid, die kan worden gebruikt met de bestuurder in – of bij extreme offroad-situaties – buiten de auto, waarbij de auto kan worden bediend via de Remote Control, maar ook via tablet of smartphone. Het systeem is ook handig voor aankoppelen van een trailer of moeilijke parkeermanoeuvres.

Smart Glass

Voor ruiten en panoramadak van de Discovery Vision Concept is Smart Glass gebruikt; voor de voorruit in combinatie met Head-Up Display-technologie. Gebruik hiervan biedt verschillende voordelen, inclusief extra in-car information en beter zicht. Camera’s in de auto kunnen videobeelden projecteren op het glas of het Head-Up Display, waardoor moeilijke manoeuvres als achteruit rond een straathoek rijden gemakkelijker en veiliger worden. Ook kunnen schakelaars worden opgenomen in het Smart Glass, die alleen zichtbaar worden zodra een vinger in de buurt komt. Epple: “Bij passeren van een bezienswaardigheid zou een Wikipedia-pagina op het Smart Glass kunnen verschijnen, waarbij de achterpassagier deze informatie naar zijn infotainmentscherm of tablet kan swipen.”

Gesture Control en spraakbediening

Portieren en achterklep van de Discovery Vision Concept worden geactiveerd via Gesture Control gebaarbediening. In de naaste toekomst zal Gesture Control realiteit worden op Jaguar Land Rover modellen. Het systeem herkent bepaalde vinger- of handbewegingen om functies te bedienen. Verder zal het gebruik van spraakbediening in de toekomst toenemen, daarbij zullen de haast onbeperkte processing-mogelijkheden van The Cloud een belangrijke rol gaan spelen.

Transparent Bonnet en Head-Up Display

Een van de meest intrigerende technologieën in de Discovery Vision Concept is het Transparent Bonnent-systeem, dat het mogelijk maakt om als het ware door de motorkap van de auto heen de stand van de voorwielen en de bodem direct voor en onder de auto te zien. De hiervoor gebruikte Head-Up Display-technologie biedt ook voordelen voor gebruik op de weg. In een Jaguar zou het de prestaties van de bestuurder kunnen verbeteren doordat het aanwijzingen kan tonen om de ideale lijn op een circuit te volgen of om van weerszijden naderend verkeer zichtbaar te maken bij uitrijden van een uitrit.

Laser Referencing

De Discovery Vision Concept maakt gebruik van Laser Referencing. Hierbij wordt laserlicht gebruikt om afbeeldingen op de weg te projecteren, zichtbaar voor bestuurder en andere weggebruikers. Dit biedt verschillende handige toepassingen, inclusief het projecteren van gevarendriehoeken op het asfalt achter de auto als waarschuwing, of om referentiepunten op wegen, muren of terrein te projecteren, zodat de bestuurder nauwe doorgangen kan inschatten of in nauwe ruimtes kan manoeuvreren of parkeren.

Waterproof lederen bekleding en praktische houten vloer

De eerste Land Rovers en Range Rovers stonden bekend om hun functionele interieurs, die je met een tuinslang kon schoonspuiten. Hoewel dit nauwelijks relevant is voor een premium model, is het idee erachter wel praktisch, vooral na offroad-rijden door de modder. Daarom is voor het interieur van de Discovery Vision Concept speciaal Foglizzo leder gebruikt dat niet alleen luxueus oogt en aanvoelt, maar ook ongevoelig is voor water en vuil. De ongebruikelijke vloerafwerking in houtfineer is gemakkelijker schoon te maken dan conventioneel tapijt en bijzonder praktisch.