BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

LAND ROVER ONTWIKKELT ZELFLERENDE INTELLIGENTE AUTO VAN DE TOEKOMST

11 JULI 2014 

Onderzoekers bij Land Rover verrichten baanbrekend werk op het gebied van geavanceerde technologie om een intelligente, zelflerende auto te ontwikkelen. Deze kan een compleet gepersonaliseerde rijbeleving bieden en ongevallen helpen voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestuurder minder wordt afgeleid. 

jlr-self-learning-car-lo-re

De zelflerende auto zal ook in staat zijn iemands rijstijl te leren kennen onder uiteenlopende verkeersomstandigheden en op verschillende soorten wegen. Wanneer de bestuurder de Adaptive Cruise Control inschakelt, zal de auto de geleerde afstandsinstellingen en acceleratieprofielen kunnen toepassen op de automatische snelheidsregeling. 

“De ontwikkeling van een leerfunctie voor de Adaptive Cruise Control is een voorbeeld van hoe technologieconcepten als de zelflerende auto zullen zorgen dat eventuele intelligente auto's in de toekomst rijplezier zullen blijven bieden. Zeker met het oog op de ontwikkeling van zelfstandiger rijdende auto's in de loop van de komende 10 jaar,” voegt Dr. Epple nog toe. “Dat is belangrijk, omdat klanten in de toekomst nog altijd een emotionele band met de auto en een opwindende rijbeleving zullen verlangen, gecombineerd met de mogelijkheid om autonoom te rijden wanneer dat nodig is.”

De gepersonaliseerde rijbeleving hoeft ook niet beperkt te blijven tot de eigen auto van de bestuurder. Als iemand in de toekomst een intelligente Land Rover huurt, zal de auto de bestuurder en passagiers herkennen en hen dezelfde voorkeuren aanbieden als de instellingen die in de eigen auto zijn aangeleerd. 

Enkele kenmerken van de zelflerende auto: 

  • Personalisering van de auto: instelling van airconditioning, bestuurdersstoel, stuurwiel, spiegels en infotainment
  • Voorspelling van bestemmingen: automatische invoer van een bestemming in het navigatiesysteem op basis van het gebruik van de auto in het verleden
  • Brandstofassistent: stelt tankstations voor van het merk en op de locaties die de bestuurder prefereert, op basis van informatie uit het verleden. De auto laat, wanneer er lange ritten op het programma staan, een dag van tevoren weten of er genoeg brandstof in de tank zit
  • Voorspellend bellen: voorspelt wie de bestuurder in een bepaalde situatie waarschijnlijk zal bellen
  • Passagiersherkenning: activeert de persoonlijke voorkeursinstellingen op infotainmentgebied van de passagiers en stelt persoonlijke klimaatzones in. 
  • Intelligente meldingen: op basis van de verkeerssituatie kan de auto inzittenden waarschuwen dat ze te laat zullen komen, of informatie geven die relevant is in bepaalde situaties, zoals de vertraging van een vlucht wanneer men naar de luchthaven rijdt
  • Adaptive Cruise Control: wanneer de Adaptive Cruise Control wordt ingeschakeld, past de auto de afstandsinstelling en het acceleratieprofiel toe dat hij leert wanneer de bestuurder de wagen zelf bestuurt