BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

NIEUWE RANGE ROVER SPORT NEEMT HET OP TEGEN MACHTIGE SPITFIRE

10 JULI 2013

  • Twee Britse legenden nemen het voor het eerst tegen elkaar op in een unieke offroad-race tussen vliegtuig en auto.
  • De nieuwe Range Rover Sport, Land Rovers snelste SUV ooit, meet zich met de heroïsche Vickers Supermarine Spitfire in een duel dat FortyOneSix.com organiseerde in de aanloop naar het Goodwood Festival of Speed dit weekend.
  • Eerste offroad-duel in zijn soort op de grasstartbaan van de Goodwood Aerodrome om de snelheid, wendbaarheid en handelbaarheid van de auto en het vliegtuig te testen.
  • De race is online te bekijken op www.youtube.com/LandRoverNederland

De nieuwe Range Rover Sport en de legendarische Supermarine Spitfire, twee schitterende voorbeelden van Britse technologie, zijn de unieke uitdaging aangegaan om zich te meten in een offroad-race.

De nieuwe Range Rover Sport, de snelste, meest wend- en handelbare, en alertst reagerende Land Rover ooit nam het op tegen het bekendste Britse gevechtsvliegtuig in een ultrasnelle offroad-race over de grasstartbaan van de Goodwood Aerodrome in Sussex. Land Rover werd uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd, die werd georganiseerd door de Goodwood-website FortyOneSix.com. Het is het perfecte voorprogramma voor het Festival of Speed dit weekend, waar de nieuwe Range Rover Sport zijn Britse dynamische debuut beleeft.

Spitfire

De race, een absolute primeur voor het vliegveld, bestond uit een dragrace tot het einde van de startbaan en terug, met in het midden een korte U-bocht. Dat laatste vormde een bijzondere uitdaging op het oneffen grasterrein, dat bekend staat om zijn gebrek aan grip.

De Vickers Supermarine Spitfire die voor de wedstrijd werd ingezet, was een vintage-model uit 1945 en werd bestuurd door Matt Jones van de Boultbee Flight Academy. Met zijn 1.750 pk sterke V12 Merlin-motor, haalt de Spitfire een topsnelheid van 640 km/h en stijgt hij doorgaans op met een snelheid tot 130 km/h, waardoor hij een sterke tegenstander was voor de Land Rover.

Mike Cross, Chief Vehicle Integrity Engineer bij Jaguar Land Rover, nam plaats achter het stuur van de nieuwe Range Rover Sport, een exemplaar met de 5.0 V8-Superchargedmotor, goed voor 510 pk. Hoewel gras een van de moeilijkste terreinen is om de nodige tractie te vinden bij het accelereren en remmen, haalde Cross toch een topsnelheid van 208 km/h alvorens hij moest afremmen voor de U-bocht halverwege de race.

Mike Cross, Chief Vehicle Integrity Engineer bij Jaguar Land Rover, nam plaats achter het stuur van de nieuwe Range Rover Sport, een exemplaar met de 5.0 V8-Superchargedmotor, goed voor 510 pk. Hoewel gras een van de moeilijkste terreinen is om de nodige tractie te vinden bij het accelereren en remmen, haalde Cross toch een topsnelheid van 208 km/h alvorens hij moest afremmen voor de U-bocht halverwege de race.

Hierbij kon hij rekenen op de hulp van het nieuwe ‘Torque Vectoring’-systeem van de Range Rover Sport, dat de binnenste wielen in een bocht afremt en zo bijdraagt tot een stabiel en veilig bochtengedrag.

Cross legde uit dat Land Rover de uitdaging maar al te graag aannam: “Het team kon de verleiding niet weerstaan om de uitdaging die FortyOneSix.com voorstelde om te racen tegen een oer-Brits icoon.”

“Tractie is altijd een probleem als je vanuit stilstand vertrekt op gras, maar de Range Rover Sport had een fantastische start. Ik had nooit verwacht dat de startbaan zo oneffen zou zijn bij de acceleratie tot meer dan 200 km/h en ook op tijd remmen voor de bocht was een hele uitdaging. De auto voelde echter gedurende de hele test evenwichtig aan.”

Klassiek of hypermodern? Om te weten te komen welke Britse legende uiteindelijk heeft gewonnen, kunt u de film en andere informatie bekijken via de social mediakanalen van Land Rover: www.facebook.com/LandRoverNederland en www.youtube.com/LandRoverNederland