BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

NIEUWE RANGE ROVER SPORT VESTIGT RECORD VOOR PIKES PEAK HEUVELKLIM

07 JUNI 2013

De nieuwe Range Rover Sport heeft gisteren het record gezet voor een SUV in standaard productie-uitvoering en brak tevens het reeds lang gevestigde record voor standaard productie-auto’s op het parcours van de Pikes Peak International Hill Climb, de locatie van de spectaculaire, jaarlijkse race met de titel ‘The Race To The Clouds’.


De Range Rover Sport ging de uitdaging aan met het 20 km lange, sterk kronkelende parcours richting bergtop. Na een staande start werd in slechts 12 minuten en 35,61 seconden de top bereikt met een gemiddelde snelheid van 95,23 km/h. Het record werd onafhankelijk gemeten en gecrediteerd door de PPIHC (Pikes Peak International Hill Climb), organisatoren van de jaarlijkse race op de berg.

Het Pikes Peak-parcours telt 156 haarspeldbochten en klimt van boven de boomgrens op 2.860 meter naar de finish op 4.300 meter hoogte. Op die hoogte bevat de buitenlucht nog maar 58% zuurstof in vergelijking met op zeeniveau, wat niet alleen de motorprestaties reduceert, maar ook de fysieke en mentale prestaties van de coureur beïnvloedt.

Het nieuwe record werd gezet met een Range Rover Sport met 375 kW/510 pk sterke 5,0-liter V8 Supercharged benzinemotor. De enige verschillen ten opzichte van de standaard specificaties waren de montage van een rolkooi en vijfpuntsgordels om te voldoen aan het veiligheidsreglement van de Pikes Peak heuvelklim.

Pikes Peak Challenge

Tijdens de recordrit werd de Range Rover Sport gereden door de Amerikaanse coureur en stuntrijder Paul Dallenbach. De 45 jaar oude Dallenbach uit Basalt, Colorado, staat bekend als een Pikes Peak-specialist, en heeft al drie maal The Race To The Clouds gewonnen, met daarnaast ook nog eens zes klasse-overwinningen.

Na afloop van de recordrit verklaarde Dallenbach: “Er is geen enkele marge voor fouten op Pikes Peak – je hoeft slechts één van die 156 haarspeldbochten verkeerd in te schatten of je zit in de bomen of vliegt over de rand van de afgrond. Om deze uitdaging aan te gaan zoals ik dat vandaag heb gedaan, moet je absoluut vertrouwen hebben in je auto, en de Range Rover Sport gaf mij beslist dat gevoel. Hij is snel en alert, met een zeer wendbare handling. Ik was in staat om de auto precies dáár op de weg te plaatsen waar ik hem wilde hebben om de optimale high-speed lijn door de bochten te volgen. Dit is een bijzonder capabele auto en ik ben er trots op dat ik dat mocht demonstreren door een nieuw Pikes Peak record te zetten.”

De Pikes Peak-recordrit is de eerste in een serie van wereldwijde driving challenges die de nieuwe Range Rover Sport de komende tijd aangaat. In deze reeks worden de allerzwaarste rijtrajecten in de wereld opgezocht, waarbij de auto tot aan zijn absolute grensbereik zal worden belast om te bewijzen wat hij waard is.

Pikes Peak International Hill Climb 

De Pikes Peak heuvelklim voor auto’s en motorfietsen wordt elk jaar gehouden over een 20 km lange sectie van de weg die leidt van het dal naar de top van de Pikes Peak berg, die ruim 22 km ten noordwesten van de stad Colorado Springs ligt. Het gemeten traject begint op een hoogte van 2.860 meter boven zeeniveau en klimt 1.440 meter tot 4.300 meter hoogte.

De ‘Pikes Peak’, die voor het eerst in 1916 werd gehouden, is het op één na oudste autosportevenement in de Verenigde Staten. Enkele van Amerika’s beroemdste coureurs – waaronder Mario Andretti, Bobby Unser, Rick Mears en Al Unser – hebben hier gewonnen, evenals internationaal gevierde rallyrijders als Michele Mouton, Ari Vatanen, Per Eklund en Stig Blomqvist. Het huidige absolute parcoursrecord van 9 minuten en 46,164 seconden werd vorig jaar gezet door Rhys Millen in de ‘Time Attack’-klasse met een sterk gemodificeerde personenauto.

Nieuwe Range Rover Sport 

De nieuwe Range Rover Sport werd parallel aan de nieuwe Range Rover ontwikkeld. Daarbij biedt de nieuwe Range Rover Sport nu de beste wegdynamiek ooit voor het merk, in combinatie met de beste all-terrain capaciteiten in zijn klasse. Prestaties die de naam ‘Land Rover’ waardig zijn. De nieuwe, technologisch geavanceerde Range Rover Sport biedt klanten een assertiever en krachtiger exterieur, luxueuzer interieur en extra flexibiliteit met de nieuwe optie van een 5+2-zits interieurconfiguratie.

Door optimaal gebruik te maken van Land Rover’s baanbrekende, lichtgewicht carrosserie-architectuur, lichtgewicht wielophanging en innovatieve dynamische ondersteltechnologieën, realiseert de Range Rover Sport een gewichtsbesparing oplopend tot 420 kg. Bovendien is de nieuwe Range Rover Sport de eerste in zijn klasse met een geheel aluminium constructie.

De nieuwe Range Rover Sport is ontworpen en ontwikkeld in Land Rover’s ontwikkelingscentra in Groot-Brittannië en zal worden geproduceerd in het nieuwe, state-of-the-art, low-energy productiecentrum in Solihull.