BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

NIEUWE RANGE ROVER SPORT ZET SNELSTE GEREGISTREERDE TIJD VOOR ‘EMPTY QUARTER’ WOESTIJNPASSAGE

04 NOVEMBER 2013

  • Nieuwe Range Rover Sport in standaard productie-uitvoering overwint de allerzwaarste uitdagingen van de woestijn en zet de snelste geregistreerde tijd van 10 uur en 22 minuten
  • Achthonderd kilometer lange rit van dageraad tot avondrood door offroad-racer Moi Torrallardona – een coureur met meer dan 10 jaar ervaring in de Dakar Rally
  • Empty Quarter Driven Challenge bevestigt de positie van de Range Rover Sport als Land Rover’s snelste, meest handel- en wendbare model ooit
  • Tweede succesvolle challenge voor de nieuwe Range Rover Sport na eerder al een nieuw snelheidsrecord te hebben gezet op Pikes Peak
  • Korte documentairefilm volgt in december

De nieuwe Range Rover Sport heeft de snelste geregistreerde tijd gezet voor de oversteek van het ‘Empty Quarter’ – een van de allerzwaarste en meest uitdagende woestijngebieden ter wereld. Het Empty Quarter, of Rub’ al Khali zoals de Arabische naam luidt, is de grootste zandwoestijn ter wereld en de op een na grootste woestijn na de Sahara. Met verzengend hete temperaturen, die overdag kunnen oplopen tot meer dan 50° C, is het gebied eveneens gevaarlijk droog. Zonder betrouwbare waterbronnen en met een voortdurend veranderd landschap is dit een ultieme test voor mens en machine.

Het team legde de afstand van Wadi Adda Wasir in Saoedi-Arabië naar de grens van de Verenigde Arabische Emiraten af in een tijd van 10 uur en 22 minuten, met een gemiddelde snelheid van 81,87 km/h. De route met een lengte van 849 km werd gedicteerd door de condities in de woestijn.

De recordtijd werd gezet met een nieuwe Range Rover Sport in standaard productie-uitvoering, op standaard banden, met een 375 kW/510 pk sterke 5,0-liter V8 Supercharged benzinemotor. De enige modificatie aan de auto was de montage van een bodembeschermplaat.

De auto werd gereden door Land Rover rijder Moi Torrallardona, een 47-jarige Spaanse offroad-coureur met uitgebreide ervaring in de Dakar Rally, waaraan hij tien achtereenvolgende jaren deelnam, met een zesde plaats als beste positie.

RRS Empty Quarter

Voorafgaand aan de recordrit vertelde Torrallardona: “De uitdaging van de woestijn is met niets te vergelijken. Het is een brute, genadeloze en soms dodelijke omgeving. Woestijnrijden vereist een unieke combinatie van snelheid, finesse en technische vaardigheden. Het is van cruciaal belang om de woestijnduinen met precisie te benaderen. Het exact bepalen van het juiste moment om volgas te geven of juist snelheid te minderen verlangt ervaring en een goed inschattingsvermogen. Deze unieke manier van rijden vereist een auto met dezelfde capaciteiten – hij moet zowel enorm snel als bijzonder wendbaar en alert zijn, en een goede wegligging hebben. De Range Rover Sport is precies dát. Hij is gigantisch capabel en beslist de beste auto voor het overwinnen van de woestijn.”

Onderweg werd het team geconfronteerd met een voortdurend veranderd landschap, inclusief enorme zandvlaktes, zachte duinen en diepe kloven. Ze vertrokken op 3 november bij zonsopgang en bereikten ruim tien uur later, bij zonsondergang, de finish van deze Driven Challenge aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze Driven Challenge is de tweede uitdaging die de nieuwe Range Rover Sport in de afgelopen maanden heeft uitgevoerd, na een eerdere recordrit op Pikes Peak in juni, waar een snelheidsrecord voor productie-SUV’s werd gezet. Deze records maken deel uit van een serie wereldwijde uitdagingen waarin de Range Rover Sport nieuwe grenzen opzoekt.

In de eerste week van december zal een korte documentairefilm over deze recordrit uitkomen.

Empty Quarter
De Rub’ al Khali, oftewel het Empty Quarter, beslaat vier landen op het Arabische schiereiland: Saoedi-Arabië, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Overdag loopt de temperatuur regelmatig op tot boven de 50° C, en elke oversteek – hoe goed voorbereid ook – dient met extreme voorzichtheid te gebeuren.

De nieuwe Range Rover Sport
De nieuwe Range Rover Sport werd parallel aan de nieuwe Range Rover ontwikkeld en biedt de beste wegdynamiek ooit voor het merk, in combinatie met de beste all-terrain capaciteiten in zijn klasse. Prestaties die de naam ‘Land Rover’ waardig zijn. Verder biedt hij klanten een assertief en krachtig exterieur, luxueus interieur en extra flexibiliteit met de optie van een 5+2-zits interieurconfiguratie.

Door optimaal gebruik te maken van Land Rover’s baanbrekende, lichtgewicht carrosserie-architectuur, lichtgewicht wielophanging en innovatieve dynamische ondersteltechnologieën, realiseert de Range Rover Sport een gewichtsbesparing oplopend tot 420 kg. Bovendien is de nieuwe Range Rover Sport de eerste in zijn klasse met een geheel aluminium constructie.

De nieuwe Range Rover Sport is ontworpen en ontwikkeld in Land Rover’s ontwikkelingscentra in Groot-Brittannië en wordt geproduceerd in het nieuwe, state-of-the-art, low-energy productiecentrum in Solihull.