BROWSER UPDATE

Wij hebben geconstateerd dat u niet de allernieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Door de nieuwste versie van Internet Explorer te installeren, kunt u onze site zien en gebruiken zoals deze is bedoeld. Ook zal uw internetbezoek veiliger zijn, omdat de nieuwste uitvoering beter is berekend op de nieuwste internetrisico's.

LAND ROVER DEMONSTREERT INNOVATIEF ‘TRANSPARANT TRAILER’-SYSTEEM TIJDENS INTERNATIONAAL CONCOURS BURGHLEY HORSE TRIALS

Transparent Trailer
1 september 2015
  • Land Rover ontwikkelt baanbrekend camerasysteem voor trailers en caravans 
  • ‘Transparent Trailer’-systeem toont ‘doorzichtige’ aanhanger voor veiliger inhalen en beter zicht bij manoeuvreren 
  • Met Cargo Sense App kunnen bestuurders trailer en lading via smartphone monitoren
  • Sensoren in de vloer waarschuwen bij schuivende lading of onrustig paard
  • Demonstratie nieuwe techniek tijdens Burghley Horse Trials (3 t/m 6 september 2015)

Land Rover werkt aan een innovatief systeem dat het belemmerende zicht naar achteren wegneemt bij het trekken van een paardentrailer of caravan. De bestuurder ziet in de binnenspiegel een transparante projectie van de situatie achter de trailer. Achteropkomend verkeer is goed te zien en ook bij manoeuvreren biedt het systeem veel gemak.

Het prototype van dit ‘Transparent Trailer’-systeem wordt gedemonstreerd in een Range Rover. De informatie van het surround camerasysteem – dat gebruikmaakt van een achteruitrijcamera en camera’s op de buitenspiegels van de auto – wordt gecombineerd met de beelden van een draadloze, digitale camera achterop de trailer of caravan. Op basis van de visuele data creëert het systeem het beeld van een ‘doorzichtige’ aanhanger, dat automatisch in de binnenspiegel verschijnt als een trailer wordt aangekoppeld.

Dr. Wolfgang Epple, Director of Research & Technology bij Jaguar Land Rover: “Vlak voor het inhalen kijkt iedereen intuïtief in de spiegels, maar een aanhanger beperkt het zicht naar achteren waardoor grote dode hoeken ontstaan. Met het Transparent Trailer-project onderzoeken we hoe we toch een onbelemmerd beeld naar achteren kunnen creëren, ongeacht de grootte van de aanhanger. Het systeem biedt een zeer hoogwaardig videobeeld zonder vervorming, zodat de bestuurder exact de juiste informatie krijgt om veilige beslissingen te kunnen nemen tijdens rijden, inhalen en manoeuvreren. Dat maakt het rijden met een trailer een stuk veiliger en minder stressvol.”

Bij achteruitrijden wordt het beeld van de op de aanhanger gemonteerde camera op het scherm van het infotainmentsysteem getoond, inclusief bewegende gidslijnen voor auto en aanhanger die manoeuvreren vergemakkelijken.

CARGO SENSE: Cargo Sense is een innovatief monitorsysteem in de trailer dat bijdraagt aan de veiligheid. Het combineert de beelden van een videocamera in de trailer met de data van druksensoren op de vloer. De dataoverdracht is draadloos.

Met behulp van Cargo Sense kan het gewicht van de lading perfect worden verdeeld over de laadvloer. Tevens waarschuwen de druksensoren voor schuivende lading of een onrustig paard dat onverwachte bewegingen maakt.

Het systeem waarschuwt de bestuurder met een ‘Check Cargo’-melding op het instrumentarium als er iets met de lading of het paard dreigt mis te gaan. Het live-beeld van de camera in de trailer kan dan op het infotainmentscherm worden opgeroepen. Om de bestuurder niet te veel af te leiden, zijn die beelden tijdens het rijden alleen vanuit de passagiersstoel te zien. De bestuurder kan de camerabeelden bekijken als de auto stilstaat.

Dr. Epple voegt toe: “Veel van onze klanten vervoeren kostbare lading, zowel zakelijk als privé. Daarom onderzoeken we een uitgebreide reeks technieken die het trekken van een trailer prettiger en veiliger maakt, zowel voor de bestuurder als de paarden. Een permanente videoprojectie van een paard in de trailer kan de bestuurder afleiden. Daarom ontwikkelen we een intelligenter systeem dat een probleem met een paard kan detecteren en de bestuurder waarschuwt indien nodig. Pas dan is het mogelijk om het videobeeld in de trailer te bekijken, waarna kan worden besloten of het zinvol is te stoppen en het paard te checken.”

CARGO SENSE APP: Met de Cargo Sense app kan de bestuurder de status van de trailer en de viervoeter checken via een app op de smartphone. Dat kan ook op afstand, bijvoorbeeld als de eigenaar alvast het parcours van een concours verkent. Hij krijgt een waarschuwing via SMS als het paard gestrest raakt, de temperatuur in de trailer te hoog oploopt of iemand met de trailer loopt te rommelen.

PAARDENWELZIJN: Wereldwijd worden duizenden paarden per trailer naar wedstrijden vervoerd. Veilig transport is essentieel om het ongevalsrisico en verwondingen onderweg te minimaliseren. Soms gebeuren serieuze ongelukken doordat een paard in de trailer valt of door krachtige bewegingen waardoor de gehele auto-aanhangercombinatie begint te slingeren. Soms proberen ze zich zelfs naar buiten te wurmen via de trailerdeur.

Dierenarts dr. Emma Punt stelt samen met de British Animal Rescue and Trauma Care Association (BARTA) en de Royal Veterinary College een onderzoek in om te achterhalen waardoor paarden onderweg onrustig raken. Die informatie kan helpen om de Jaguar Land Rover Cargo Sense-technologie te verbeteren. Behalve het testen van apparatuur die de fysieke toestand van het paard in de trailer bewaakt, onderzoekt dr. Punt ook hoe een mat met sensoren onverwachte bewegingen kan detecteren aan de hand van de hoefdruk.

Dr. Punt: “Of het nu gaat om het voorkomen van ongelukken en verwondingen van dier en eigenaar, of om ervoor te zorgen dat het paard zonder stress bij een wedstrijd aankomt – ik ben ervan overtuigd dat iedere paardenbezitter graag wil weten hoe hij stress onderweg kan verminderen. Door meer informatie over de situatie in de trailer en de reactie van het paard te verzamelen, is het mogelijk stressfactoren weg te nemen en te zorgen dat het dier beter presteert op wedstrijden. Ongeacht of dat een lokaal concours is of een groot internationaal event zoals de Land Rover Burghley Horse Trials.”