#INSPIREDBYVELAR

#INSPIREDBYVELAR

GRENSVERLEGGEND DESIGN

MAAK KENNIS MET DESIGNER SEBASTIAN SCHERER.

Maak kennis met de New Range Rover Velar. Hij is markant. Hij is eigentijds. Hij is progressief. Met zijn combinatie van iconisch design en innovatieve technologie is de New Range Rover Velar onbetwist avant-garde.

Maar welk effect heeft de New Velar op de mensen die ermee in contact komen. Dit jaar moet een opwindende samenwerking met designers uit vijf landen dit uitwijzen. De opdracht is eenvoudig: door zich door ongeacht welk aspect van de auto te laten inspireren, moet elke designer een origineel werk creëren dat is #InspiredByVelar. De vijf uiteindelijke kunstwerken worden onthuld tijdens een exclusieve tentoonstelling op de Paris Design Week in september.

Sebastian Scherer is een van de ontwerpers die deelnemen aan dit project. Om zijn ambiteuze concepten te realiseren, maakt Scherer vaak gebruik van een experimentele aanpak – met hier en daar wat innovaties verwerkt in het ontwerp. Tijdens zijn interview met de Velar Circle voor het begin van het project in Milaan, deelde Scherer enkele inzichten in zijn werk, zijn creatieve proces en meer.

Waar begon uw designavontuur?

Ik begon mijn eigen designstudio in 2010, tegelijkertijd werkte ik nog als ontwerper voor architectenbureaus. Het begon allemaal met het ontwerpen van meubels, waarmee ik naar tentoonstellingen door heel Europa ging. Bijna elk jaar ontwierp ik iets nieuws. De interesse in mijn werk nam door de jaren heen toe en daardoor kon ik begonnen met mijn stukken te produceren in gelimiteerde oplagen. Mijn grote doorbraak kwam met ‘Iris’, mijn zeepbel-lamp (foto hierboven), die verschillende prijzen won. Met de publiciteit en het prijzengeld kon ik meer prototypes maken, het idee verder ontwikkelen en dit perfectioneren. Het heeft lang geduurd, maar het is mij gelukt. Toen vond ik een zakenpartner en samen openden wij in 2015 NEO/CRAFT. Onder dit merk vallen nu al mijn vorige stukken, die op voorraad zijn bij vele verkopers overal ter wereld.

Wat definieert uw persoonlijke benadering van design?

Ik zou zeggen dat mijn benadering vooral is gericht op ideëen. Ik werk met veel verschillende materialen – glas, aluminium, staal en hout – dus ik richt mij niet op een specifiek materiaal. Desondanks hou ik er wel van om efficient met materialen om te gaan. Mijn stukken worden vaak beschreven als minimalistisch en gesimplificeerd. Ik zou ook zeggen dat ik er van houd om andere manieren te bedenken om met materialen om te gaan. Ik vind het leuk om nieuwe oplossingen te vinden en innovatief bezig te zijn in plaats van materialen op de doorsnee of verwachte manier te gebruiken.

Hoe bent u innovatief in uw werk ?

Het was nooit mijn plan om innovatief te zijn. In het begin had ik niet het voornemen om iets baanbrekends te ontwerpen. Maar, toen ik aan ‘Iris’ begon, realiseerde ik mij al snel dat er geen vakmensen waren die de lamp zouden kunnen produceren op de manier die ik mij had voorgesteld. Er was een dichroïsche coating voor nodig: een techniek die tot dan toe alleen nog maar op plat glas was toegepast.

Dus het proces begon met her proberen te bereiken van een bepaald resultaat, waarna ik er achter kwam dat ik een hele nieuwe manier zou moeten ontwikkelen om dit te kunnen realiseren. Ik had het geluk dat ik in contact kwam met een Duits bedrijf dat met mij samen wilde werken. Het was erg lastig om het gewenste resultaat te bereiken en het duurde bijna twee jaar, maar uiteindelijke lukte het ons om een dichroïsche coating te ontwikkelen voor een bol.

Ik ben erg blij met het resultaat, niet alleen omdat de zeepbel er zo echt uitziet, maar ook omdat het product nu echt uniek is. Het was een geweldige ervaring om dit te realiseren en achteraf gezien kan ik zeggen dat ik iets innovatiefs heb gedaan.

Vindt u dat het belangrijk is om rekening te houden met technologie als designer ?

Voor mij en mijn werk is technologie van essentieel belang. Als je verder wilt komen, grenzen wilt verleggen, iets nieuws wilt creëeren, iets onverwachts, dan is – naar mijn mening – het innovatieve aspect erg belangrijk.

Hoe ziet u de ontwikkeling van design in de toekomst ?

Met sociale media en internet in het algemeen, is het veel makkelijker geworden voor designers om iets te creëeren en met het publiek te delen. De markt om samen te werken met grote merken wordt ook steeds concurerender. Het is erg lastig om er tussen te komen en de merken plannen soms al jaren vooruit. Soms lukt dit en vind je een geweldig bedrijf om mee te werken, maar het is niet gemakkelijk. Dus ik denk dat er in de toekomst meer individuele ontwerpers met eigen merken, zoals ikzelf, zullen komen. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is, niet alleen voor de ontwerpers, maar ook voor de diversiteit in producten.

Vertel ons eens iets meer over uw eigen creatieve proces. Waar begint u?

Zoals ik al zei, ik begin nooit met het product of het materiaal – maar altijd met een principieel idee. Het grootste deel van mijn inspiratie komt uit mijn omgeving en de wereld om mij heen. Het zou een simpele zeepbel kunnen zijn, een patroon of zelfs een auto! Ik sta voor veel dingen open, wat erg belangrijk is voor creativiteit, vind ik.

Waar kijkt u het meeste naar uit bij het #InspiredByVelar project?

Ik kijk erg uit naar de start in Milaan en om de nieuwe Range Rover Velar in het echt te ontdekken. Als ik eenmaal een beter gevoel heb van de auto, heb ik een goede basis om aan ideëen te werken. Over het algemeen heb ik erg veel zin in de mogelijkheid om deel te nemen in een project als dit. Voor mij is het idee van vrij zijn om iets te ontwerpen in relatie tot een ander object, om de essentie van de auto te vangen, een leuke oefening. Ik hoop dat ik een goede ‘taal’ vind voor mijn design.

Word nu lid van de Velar Circle en volg Sebastian Scherer’s complete #InspiredByVelar creatieve proces. U bent dan tevens een van de eersten die het laatste nieuws over de New Range Rover Velar ontvangt, toegang krijgt tot exclusieve events en kans maakt op ontbetaalbare belevingen.

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070

De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving. Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.