UPDATE UW BROWSER

Helaas is uw browser verouderd en kan deze niet worden ondersteund. Upgrade uw browser om te profiteren van de geavanceerde functies op deze site.

DEFENDER GAAT RALLYEN: BOWLER MOTORS TRANSFORMEERT ICOON VOOR BOWLER DEFENDER CHALLENGE 2022

Offroad-specialist Bowler Motors heeft een nieuwe Land Rover Defender rallyauto gecreëerd, die in 2022 zijn eigen kampioenschap krijgt: de Bowler Defender Challenge. De Bowler Defender Challenge-rallyauto is gebaseerd op de Land Rover Defender 90 met 221 kW (300 pk) sterke Ingenium 2.0 liter turbo benzinemotor. Bowler heeft zijn kennis en lange ervaring in de autosport toegepast om de Defender om te bouwen tot een rallyauto en monteerde een volledige veiligheidskooi, 18” rallyvelgen en schakelpaddles aan de stuurkolom, paste de onderzijde aan en verhoogde de wielophanging.

Sinds de verkoopstart in 2020 oogst de Land Rover Defender veel waardering van klanten en de media voor zijn niet te stoppen karakter, de uitdagende rijbeleving die hij biedt en zijn robuustheid. De compacte Defender 90 is met zijn korte wielbasis de perfecte basis voor de ombouw door Bowler.

De rally-Defenders worden gebouwd voor hun eigen wedstrijdklasse – de Bowler Defender Challenge – die bestaat uit zeven rally’s in het Verenigd Koninkrijk in 2022.

Michael van der Sande, Managing Director Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations, zegt:De ontwikkeling van de nieuwe Bowler Defender Challenge-rallyauto illustreert perfect de wederzijdse voordelen van de overname van Bowler Motors door Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. De combinatie van onze technische ondersteuning en Bowlers legendarische rally-ervaring heeft gezorgd dat de toch al capabele Defender een doeltreffende rallymachine is geworden. De Bowler Defender Challenge zal het solide karakter van de Defender bewijzen onder de zwaarste omstandigheden. Tegelijkertijd vormt de auto een betaalbare en opwindende mogelijkheid om de rallysport te betreden voor een nieuwe generatie klanten van Bowler en Land Rover.

Bowler Defender Challenge: de auto

Het interieur van elke Bowler Defender Challenge is volledig gestript en voorzien van een complete FIA-veiligheidskooi. De subframes voor en achter zijn aangepast en bieden extra stevigheid voor de nieuwe wielophanging. Deze is ontworpen in samenwerking met Fox en vergroot de rijhoogte met 25 mm. Aanvullend hierop is de auto voorzien van nieuwe Bowler 18” rallyvelgen.


De ingenieurs van Bowler zorgden voor de elektronische componenten – van brandpreventie en stroomonderbrekers tot extra verlichting en voertuigcontrolesystemen – alles volledig geïntegreerd in de bestaande elektrische architectuur. Er zijn racestoelen geplaatst en de positie van de door Bowler ontwikkelde schakelpaddles aan de stuurkolom is gewijzigd voor de optimale racepositie.

Bij de ombouw heeft Bowler de toch al zeer robuuste Defender-carrosserie verder verstevigd voor de extreme omstandigheden van het offroad-racen. De standaard portieren zijn aan de onderkant iets ingekort, zodat er over de volle lengte ruimte is voor extra beschermingspanelen aan de onderzijde. De aangepaste voorzijde zorgt dat het koelsysteem extra lucht krijgt en biedt plaats aan extra raceverlichting. Aan de achterzijde is extra verlichting geïntegreerd in de nieuwe dakspoiler.

Bowler Defender Challenge: de rally’s

De Bowler Defender Challenge 2022 bestaat uit zeven wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de data later dit jaar worden bekendgemaakt. Er zijn twaalf plaatsen beschikbaar in de competitie en alle teams nemen deel met identieke, door Bowler geprepareerde Defenders. De Bowler Defender Challenge staat open voor zowel ervaren deelnemers als beginners.

Voor de deelnemers met weinig tot geen race-ervaring biedt Bowler voorafgaand aan het kampioenschap de mogelijkheid van training en ondersteuning voor het behalen van een licentie. De Challenge is een ideaal platform voor wie kennis en ervaring wil opdoen in de autosport voordat hij/zij het opneemt tegen andere Bowlers in rally-evenementen over de hele wereld.

In 2022 en daarna blijft de Challenge gericht op het bieden van een prettige omgeving waarbinnen de deelnemers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen, in de sfeer en met het gevoel van een echte autosportfamilie.

Het kampioenschap vindt volledig plaats in het Verenigd Koninkrijk. Elk team in de Bowler Defender Challenge wacht een mix van uiteenlopende rally-omstandigheden. Bij elke rally in het kampioenschap is een volwaardig ondersteuningsteam van Bowler aanwezig in de speciale servicezone. Ook is er tijdens de rally’s een ruimte waar de coureurs en teamleden eventuele vrije tijd tussen de proeven kunnen doorbrengen en briefings bijwonen. De Challenge is volledig te volgen via nationale mediakanalen en de mediakanalen van Bowler zelf.

Bowlers eigen Defender Challenge-auto maakte zijn publieksdebuut al ruim voor het kampioenschap: van 6 t/m 8 augustus nam de Bowler deel aan de Iceland Hill Rally 400 km. Het Bowler Defender Challenge-kampioenschap gaat in maart 2022 van start. Calum Mckechnie, General Manager Bowler, zegt: “The previous Defender Challenge powered by Bowler Motorsport was an incredible success. So, we are delighted to announce the new Bowler Defender Challenge, launch the series, and provide this amazing opportunity to experience Bowler in its natural environment. Using the team’s unique skills, knowledge and experience, developed over years of challenge and rally raid competition, has resulted in a formidable competition vehicle that will be exciting and rewarding to drive.”

Deelnamepakketten voor de 2022 Challenge zijn in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar voor bedragen vanaf £ 99.500 (ca. € 116.000) inclusief een door Bowler voorbereide Defender Challenge-auto, inschrijving voor het kampioenschap van 2022 en ondersteuning bij de evenementen. Optioneel is ook training, logistiek en ondersteuning voor de auto beschikbaar. Diverse accessoires, ontwikkeld in het kader van dit programma, komen later dit jaar leverbaar.

Meer informatie over de Bowler Defender Challenge is te vinden op www.bowlermotors.com.