LUCHTZUIVERINGSTECHNOLOGIE VAN JAGUAR LAND ROVER HOUDT TOT 97% VAN VIRUSSEN EN BACTERIËN TEGEN

De geavanceerde luchtzuiveringstechnologie

De geavanceerde luchtzuiveringstechnologie van Jaguar Land Rover blijkt bij laboratoriumtests tot 97 procent van virussen en bacteriën in de lucht tegen te houden.

Land Rover’s nieuwste verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) kunnen worden uitgerust met nanoeTM  X** technologie om schadelijke bacteriën en virussen tegen te houden. Daarmee leveren de interieurs van steeds meer Land Rover modellen een unieke beleving. De resultaten van het onderzoek komen precies op het moment dat Jaguar Land Rover zijn toekomstige strategie bepaalt: een duurzame nieuwe invulling van modern luxury, unieke belevingen voor de klant en een positieve invloed op de samenleving.

Jaguar Land Rover werkt samen met Perfectus Biomed Ltd., een leidend microbiologisch en virologisch laboratorium. Daar wordt in een afgesloten ruimte een toonaangevende test uitgevoerd, waarbij het ventilatiesysteem van een auto dertig minuten lang blijft recirculeren. Het onafhankelijke onderzoek toonde aan dat de virussen en bacteriën voor liefst 97 procent uit de lucht werden gefilterd.

De innovatieve nanoeTM X van Panasonic is ook getest op het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2*). Dat werd gedaan door Texcell, een wereldwijde onderzoeksorganisatie die is gespecialiseerd in het testen van virussen en immunoprofilering. Het is een van de weinige laboratoria ter wereld dat toestemming heeft om te testen tegen het nieuwe coronavirus. Men ontdekte dat meer dan 99,996 procent van het virus werd tegengehouden tijdens de twee uur durende laboratoriumtest***.

Dr Steve Iley, Jaguar Land Rover’s Chief Medical Officer, zegt: “Our customers’ wellbeing is of paramount importance to us – and now, more than ever, we are all looking for technological solutions that can help take care of our loved ones. The independent research, developed and commissioned by our expert engineers, is just one of the ways we are working to assure our customers that harmful pathogens are being minimised, providing a cleaner environment for passengers inside the cabin and setting new standards in the ownership experience.”

Om actieve luchtreiniging te kunnen bieden, maakt nanoeTM X technologie – tien keer effectiever dan voorganger nanoeTM - gebruik van een hoog voltage om zo triljoenen Hydroxyl (OH) Radicals te creëren in watermoleculen op nanogrootte****. Deze OH Radicals denatureren de proteïnen van het virus en de bacteriën en beperken daarmee hun groei. De OH Radicals houden op een vergelijkbare manier ook geurtjes en allergenen tegen voor een schonere omgeving van de inzittenden.

Alexander Owen, Research Engineer at Jaguar Land Rover, zegt: “This technology is a great example of being able to harness the power of nature and puts Jaguar Land Rover right at the forefront of this cabin technology. Hydroxyl Radicals are one of the most important natural oxidants in chemistry and have been helping to clean our atmosphere for millennia, removing pollutants and other harmful substances. The creation of this technology and our advanced research, is the first step in deploying this scientific phenomenon within vehicle cabins of the future.”

Dankzij dit baanbrekende onderzoek biedt Jaguar Land Rover in steeds meer modellen een nieuwe generatie geavanceerde luchtreiniging in interieurs, zoals de New Range Rover en Defender. Verschillende modellen^ in het Jaguar aanbod, waaronder de elektrische Jaguar I-PACE performance-SUV, en in het Land Rover aanbod – zoals de Discovery, Discovery Sport, Range Rover Evoque en Range Rover Velar – bieden momenteel al nanoeTM technologie en PM2.5 filtratie. Ook is een innovatieve voorconditioneringsfunctie leverbaar waarmee klanten het systeem kunnen activeren voordat ze instappen.

* SARS-CoV-2 is de naam van het virus, dat valt onder de coronavirussen. Covid-19 is de naam van de ziekte die het virus veroorzaakt.

** nanoeTM is een handelsmerk van Panasonic Corporation.

*** Texcell-onderzoek, in 2020 uitgevoerd door Panasonic, dat ook de resultaten leverde.

**** Hydroxyl (OH) Radicals zijn opgebouwd uit zuurstof- en waterstofatomen en komen van nature voor in de atmosfeer. Het zijn zeer reactieve deeltjes die helpen virussen, bacteriën, allergenen en schimmels onderdrukken. Dankzij de nanoe™ X vormen zij geen gevaar voor de mens. Onderdrukken betekent het denatureren van de deeltjes en bacteriën en voorkomen dat deze vermenigvuldigen of groeien.

^ Modellen met nanoeTM technologie zijn de Jaguar I-PACE, E-PACE, F-PACE, XE en XF en de Land Rover Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Velar en Range Rover Evoque.