PIET BOON & RANGE ROVER: VERENIGD IN TIJDLOOSHEID

Range Rover richt samen met Piet Boon de blik op modern luxury: waar die nieuwe luxe tegenwoordig voor staat en waar deze is te vinden. Als tweede gezicht in de ‘New Generation of Leaders’-campagne – na de lancering met Sergio Herman – neemt de Nederlandse ontwerper en entrepreneur ons in de New Range Rover mee op pad langs lopende en afgeronde projecten van zijn internationaal gevierde Studio Piet Boon. Verbonden door dezelfde kwaliteiten – die tijdloosheid, schoonheid en kwaliteit ademen – werd de tour een ode aan comfort en duurzaamheid.

Rustige start

Piet verwelkomt ons met een kop ochtendkoffie in zijn woning, op een steenworp afstand van Amsterdam. Een zelfontworpen oase van rust en evenwicht, waar de wonderlijke tuin van de meesterlijke landschapsarchitect Piet Oudolf dat serene gevoel nogmaals versterkt. “Piet maakt absoluut de mooiste dingen die er zijn, zo verandert de tuin het hele jaar door; elke week is er iets anders te zien”, vertelt Piet Boon enthousiast. “En er is ook heel weinig onderhoud aan”, voegt hij toe. Een belangrijk element dat ook het werk van Studio Piet Boon kenmerkt.

Studio Piet Boon

Studio Piet Boon is een multidisciplinaire designstudio die zich toelegt op architectuur, interieurvormgeving, en productdesign voor een uitgebreide productcollectie (onder de naam Piet Boon). Het Piet Boon-hoofdkwartier in Oostzaan, de tweede stop op de Range Rover roadtrip, is dan ook een bedrijvige hub van talent en vakmanschap. Naast alle eigen activiteiten, huizen ook de licentiepartners van Studio Piet Boon in het 7.000 m2 grote gebouw. Een totaalgebeuren waar visionair Boon al zo’n 40 jaar aan timmert: “ik heb altijd groot willen worden, nooit alleen als meubelontwerper willen werken”, verklaart hij. Vandaag telt Studio Piet Boon ruim 65 medewerkers en werkt het wereldwijd aan projecten, van Nederland tot New York en Japan.

New leadership

Van eenmanszaak naar internationaal architectuur- en designlabel, dat is een indrukwekkend succes. Een grote stap die zelfkennis, authenticiteit, inzicht en autonomie vergt. Piet Boon leerde door de jaren heen dan ook steeds profielen aan te nemen die sterker zijn dan hijzelf. “Daarom kan ik het mij permitteren om een casual leader te zijn. Dat kan alleen als je team heel erg goed is.” Piet ziet zichzelf in zijn huidige rol inderdaad meer als een tacticus op het achterdek van het schip, die wel de lijnen aangeeft, maar het werk overlaat aan het team. “Ik heb veel vertrouwen in mijn teams en laat ze vrij. Hooguit stuur ik ze af en toe eens bij om ze op het Piet Boon-pad van schoonheid, lange houdbaarheidsdatum en comfort te houden”, verklaart Boon zijn eigen leadership.

Hotelhemel

Vertrouwen dat ook essentieel is bij het toekomstige paradepaardje in het oeuvre van Studio Piet Boon: het Rosewood Hotel in Amsterdam. Piet omschrijft de opdracht – een hotel in eigen stad ontwerpen – als de droom van elke designer. Zijn bagage als Zaankanter gebruikte hij wijselijk om de pitch naar zijn hand te zetten en het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht om te toveren tot een welcoming destination die moeiteloos kan wedijveren met het Rijksmuseum iets verderop. “Wij willen een plek maken voor alle Amsterdammers. Daarom plaatsten wij de receptie van het hotel pas aan het einde van de grote hal, net zoals je in het Rijksmuseum tot het einde van de Eregalerij moet wandelen om oog in oog te staan met Rembrandt.”

Minimalism meets nature

Wij leggen de bouwhelm in de ruime bagageruimte van de New Range Rover en rijden rustig van hartje Amsterdam naar Cromvoirt. In dit dorp in de schaduw van ’s-Hertogenbosch leverde Studio Piet Boon in 2020 een buitengewoon kantoor op – en won er een Architizer-award voor beste kantoorruimte van één verdieping mee. Om in balans te blijven met het modernistische clubhuis van de golfcourse in aanbouw, destilleerde Studio Piet Boon de opdracht van traditionele kop-hals-rompboerderij tot een minimalistische interpretatie van het erfgoed die perfect verdwijnt in het landschap. De sfeer in het kantoorgebouw schommelt tussen werk- en leefruimte: “hier heerst zo’n fijne sfeer”, zegt Piet, “als ik door het gebouw loop, heb ik het gevoel dat ik hier zou kunnen werken, maar ook dat ik er kan wonen”. De lichtinval en fauteuils nodigen inderdaad uit tot lekker languit relaxen en genieten van het prachtige uitzicht op de golfbaan en de natuur eromheen. Net zoals zoveel projecten van Studio Piet Boon, is ook de realisatie in Cromvoirt een weloverwogen balans tussen gecreëerde schoonheid en de puurheid van de elementen. Een zuivere esthetiek die de belichaming is van moderne luxe en het ultieme streven van de New Generation of Leaders.

“Beter wordt het niet”

De natuur blijft voor Piet Boon een van zijn grootste inspiraties en vormt tegelijk zijn ultieme bron van plezier. Als fervent mountainbiker en kitesurfer, verlangt Piet van zijn auto in de eerste plaats ruimte en gebruiksgemak. “Het design van de New Range Rover is zo prachtig en de auto is zo comfortabel, er zit geen knopje te veel in - ze hebben allemaal een functie, de navigatie is top, ik ben fan”, zegt hij enthousiast. Naast de royale ruimte van de New Range Rover, prijst Boon ook de vormen en het lijnenspel van de auto: “Range Rover en Studio Piet Boon delen hetzelfde DNA van tijdloosheid. Als ik een Range Rover van 40 jaar oud zie passeren, draai ik mij om en denk ‘wat een prachtige auto’. Maar ook met een Range Rover van 10 jaar oud is dat zo, en dat is toch wel behoorlijk uniek in de autowereld. Het is een prachtige luxeauto zonder dat hij posh is. Beter wordt het eigenlijk niet.” Moderne luxe verpakt in tijdloos minimalisme, beter wordt het inderdaad niet.