QUEEN’S PLATINUM JUBILEE DEFENDER 130 IN GEBRUIK BIJ RODE KRUIS

Queen’s Platinum Jubilee Defender 130 in gebruik bij Rode Kruis

Een speciaal aangepaste Defender 130, die aan het Britse Rode Kruis is gedoneerd ter gelegenheid van het platinum jubileum van Koningin Elizabeth II, gaat nu in actieve dienst in het noorden van Wales. Dit unieke exemplaar zal worden ingezet in lastig bereikbare locaties in het Snowdonia berggebied, zoals Lleyn Peninsula en Isle of Anglesey.

Voor het werk bij het Rode Kruis, waarvan Koningin Elizabeth II gedurende 70 jaar beschermvrouwe was, is de Defender 130 voorzien van geavanceerde communicatie-apparatuur. Dat is nodig omdat Wales de op een na slechtste G4-dekking heeft in het Verenigd Koninkrijk*. De Defender moet in staat zijn om in deze regio met de buitenwereld verbonden te blijven, zowel langs de kustlijn, in bergachtig terrein en op uiterst afgelegen locaties.

Daarvoor beschikken de gebruikers van dit speciale voertuig over een krachtige 4G-antenne die een goede verbinding garandeert op de meest afgelegen locaties. Ook is een ingebouwde telefoon aan boord, een VHF-radio (Very High Frequency) en een uitgebreid telematicasysteem met GPS-tracking. Op het dak zorgen zonnepanelen voor het opladen van de accu, zodat er voldoende energie beschikbaar blijft voor alle apparatuur als de motor niet loopt.

Extra bergruimte is gecreëerd door het verwijderen van de derde zitrij uit de Defender 130. Hiervoor in de plaats is een ladekastsysteem gekomen voor dekens, voedsel en EHBO-spullen. Zo is alles aan boord om assistentie en hulp te bieden bij storm, overstromingen, branden en vrieskou.

De stoelen zijn voorzien van antibacteriële en gemakkelijk te reinigen hoezen. Oplaadbare zaklampen behoren tot de uitrusting, evenals een waterboiler, zodat de medewerkers van het Rode Kruis ook warme dranken kunnen aanbieden in crisissituaties.

Laura Wood, Brand Partnerships, Experience and Collections Jaguar Land Rover: “For almost 70 years we have partnered with the British Red Cross, continually seeking ways to grow and support their work through our vehicles and technologies.

“Together, we continue to reach people in isolated and rural communities all over the country. This new Defender 130 is particularly important and will support those most in need in North Wales. It is also a poignant way to celebrate Her Majesty's 70-year patronage and dedication to the work of the British Red Cross.”

Queen’s Platinum Jubilee Defender 130 in gebruik bij Rode Kruis

Chris Davies, Head of Crisis and Emergency Response British Red Cross: “For almost seven decades, British Red Cross volunteers have been responding to emergencies in Land Rovers.

“From fires and floods to storms and power outages, our partnership with Defender has helped us to be there for people in a crisis. This generous donation will have a massive impact on our emergency responders in North Wales, ensuring that we can continue to support people wherever they are and whatever the British weather can throw at us.”

Voorafgaand aan het werk in het noorden van Wales is de speciale Defender 130 te zien tijdens de Royal Windsor Horse Show (11-14 mei). Een event dat Koningin Elizabeth II regelmatig bezocht. Ook is hier aandacht voor de lange samenwerking tussen Land Rover en het Britse Rode Kruis.

 

*Volgens ‘Rural mobile coverage in the UK: Not-spots and partial not-spots’ House of Commons report (April 2022)